A napraforgó 

A napraforgó 

A napraforgó egy kultúrnövény, amelyet a kertben lévő gödörből könnyen ki lehet nevelni. A napraforgó bármilyen jó vízáteresztő képességű talajban termeszthető.
A napraforgó júliustól októberig virágzik. Egy növény ekkor több virágfejet is tud termelni. A virágfej átmérője elérheti a 30 cm-t. Az éretlen növények, amelyek virágbimbói még nem nyíltak ki, heliotropizmust mutatnak: napközben a virágbimbók a napsütéses napokon a nappal együtt fordulnak. Éjszaka a virágbimbó visszatér keleti helyzetébe. Ezt a napi mozgást a virágszár sejtmegnyúlása miatti egyenetlen növekedés okozza - a napraforgónak nincs levélpárnája. Mire a virágzat kinyílik, a keleti helyzetben lévő virágzat megmerevedik; akkor a heliotropizmusnak vége. Ennek eredményeként
a virágzó napraforgó egész nap kelet felé mutat.
Lelógó csésze alakú, amely vonzó a gazdálkodók számára, mert a virágokat kevésbé károsítják a madarak és a levegőben lévő szennyeződések.
Szára és levél
A napraforgó általában 1,5-3,5 méter magasra nő. Vannak kivételes esetek is, amikor a napraforgó elérte az 5 méteres magasságot. A szár vastag és szőrös. A velőnek nagy a sejtsűrűsége.
Levelei nagyok, érdesek, fajtától függően néha fogazottak. A levelek szív alakúak és kiemelkedő erekkel rendelkeznek.

 A napraforgó kert  Egyek  

Az oldalt a Webnode működteti Cookies
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el