A napraforgó 

A napraforgó 

A napraforgó egy kultúrnövény, amelyet a kertben lévő gödörből könnyen ki lehet nevelni. A napraforgó bármilyen jó vízáteresztő képességű talajban termeszthető.
A napraforgó júliustól októberig virágzik. Egy növény ekkor több virágfejet is tud termelni. A virágfej átmérője elérheti a 30 cm-t. Az éretlen növények, amelyek virágbimbói még nem nyíltak ki, heliotropizmust mutatnak: napközben a virágbimbók a napsütéses napokon a nappal együtt fordulnak. Éjszaka a virágbimbó visszatér keleti helyzetébe. Ezt a napi mozgást a virágszár sejtmegnyúlása miatti egyenetlen növekedés okozza - a napraforgónak nincs levélpárnája. Mire a virágzat kinyílik, a keleti helyzetben lévő virágzat megmerevedik; akkor a heliotropizmusnak vége. Ennek eredményeként
a virágzó napraforgó egész nap kelet felé mutat.
Lelógó csésze alakú, amely vonzó a gazdálkodók számára, mert a virágokat kevésbé károsítják a madarak és a levegőben lévő szennyeződések.
Szára és levél
A napraforgó általában 1,5-3,5 méter magasra nő. Vannak kivételes esetek is, amikor a napraforgó elérte az 5 méteres magasságot. A szár vastag és szőrös. A velőnek nagy a sejtsűrűsége.
Levelei nagyok, érdesek, fajtától függően néha fogazottak. A levelek szív alakúak és kiemelkedő erekkel rendelkeznek.

Zonnebloemen zijn een gewas dat gemakkelijk kan worden gekweekt vanuit een gat in de tuin. Zonnebloemen kunnen in elke grond met een goede doorlaatbaarheid gekweekt worden.

Zonnebloemen bloeien van juli tot oktober. Eén plant kan in deze periode meerdere bloemschermen produceren. De diameter van het bloemhoofd kan 30 cm bereiken. Onrijpe planten waarvan de bloemknoppen nog niet open zijn, vertonen heliotropisme: overdag draaien de bloemknoppen mee met de zon op zonnige dagen. s Nachts keren de bloemknoppen terug naar hun oriëntaalse positie. Deze dagbeweging wordt veroorzaakt door ongelijke groei als gevolg van celstrekking van de bloemsteel - zonnebloemen hebben geen bladkussen. Tegen de tijd dat de bloeiwijze zich opent, is de bloeiwijze in de oostelijke positie verstijfd; dan is het heliotropisme voorbij. Als gevolg hiervan

is de bloeiende zonnebloem de hele dag naar het oosten gericht.

De hangende cupvorm is aantrekkelijk voor boeren omdat de bloemen minder beschadigd worden door vogels en luchtverontreinigende stoffen.

Stengels en bladeren

Zonnebloemen worden meestal 1,5-3,5 meter hoog. Er zijn ook uitzonderlijke gevallen waarbij zonnebloemen een hoogte van 5 meter bereiken. De stengel is dik en behaard. De stengel heeft een hoge celdichtheid.

De bladeren zijn groot, ruw en soms getand, afhankelijk van de variëteit. De bladeren zijn hartvormig en hebben prominente nerven.

 A napraforgó kert  Egyek  

Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el